VR Capital інвестує в "зелену" енергетику України 75 млн,євро

VR Capital інвестує в

У четвер 25 березня Антимонопольний комітет України схвалив заявки британської компанії Elementum (Ukraine) II Limited, що входить в VR Capital Group, на придбання 100% частки трьох вітрових електростанцій (ВЕС) в Одеській області - ТОВ "Арцизька ВЕС", ТОВ "Арцизька ВЕС 2 "і ТОВ" Кілійська ВЕС ".

31 березня в Одесі були здійснені три угоди купівлі-продажу корпоративних прав цих компаній. Проєктна потужність кожної електростанції 16,5 МВт, сумарна їх потужність - 49,5 МВт! Сукупна сума передбачуваних інвестицій в проєкти складе 75 млн євро.

Девелоперську частину проектів, а саме: вибір місця розміщення вітроелектростанцій, розробку та затвердження детальних планів територій, проєктів землевідведень, отримання МБУ, проходження процедури оцінки впливу проєкту на навколишнє середовище, розробку ТЕО схем видачі потужності, отримання технічних умов та договорів на приєднання ВЕС до енергосистеми України, розробку стадій "П" проєктів ВЕС, експертизу проектів, підписання попередніх договорів купівлі-продажу електроенергії з ДП "Гарантований покупець", виконала ГК "Метрополія".

Продавцем 68,61% частки в проєктах виступив Корпоративний інвестиційний фонд (КІФ), що належить власнику ГК "Метрополія" Віктору Куртєву. Продавцями 31.39% частки виступили Юрій Костробій і Оксана Козачок, які в 2020 році здійснювали проміжне фінансування проєктів на стадії девелопменту.

Після продажу трьох ВЕС ГК "Метрополія" продовжить технічний супровід проєктів на період їх будівництва до введення в комерційну експлуатацію в 2022 році.

Для довідки:

VR Capital Group була створена в 1999 році екс-партнером "Ренесанс Капітал" Річардом Дейцем. (Richard Deitz), має офіси в Лондоні, Нью-Йорку, Москві і Буенос-Айресі. Під управлінням VR Capital Group знаходяться фонди обсягом в 5 млрд. дол.